top of page

Свій куток: як молоді отримати житло в Запоріжжі?

Скільки часу потрібно молодій сім'ї чи окремій молодій людині збирати кошти на власне житло? Середня вартість оренди однокімнатної квартири в Запоріжжя, за даними ріелторів сайту-енциклопедії нерухомості domik.ua, коливається у діапазоні 2 500 до 3 000 грн. на місяць. Мінімальна заробітна платня на 2017 рік становить 2 500 грн. з урахуванням стягнення податків та інших відрахувань. На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. Виникає запитання, як може молодь в таких умовах придбати власне житло для створення сім’ї?

Держава намагається підтримувати молодіжне житлове будівництво, впроваджуючи так звані програми доступного житла та іпотечного кредитування у гривні.

Програми забезпечення молоді міста житлом в Запоріжжі та інших містах: що, як, кому?

На рівні Запоріжжя також існують проекти для придбання власного помешкання громадянами України від 14 до 35 років. Так, у 2013 році Запорізька міська рада прийняла Цільову комплексну програму забезпечення молоді міста житлом на 2013-2016 роки. Вона спрямована на покращення соціально-економічного та демографічного стану в Запоріжжі. Основним напрямком реалізації Програми є забезпечення доступності житла для молоді. Механізмом, який вирішує це завдання, є пільгове довгострокове кредитування.

Подібні програми затверджені і в інших містах України. Наприклад, для жителів Миколаєва створена програма - з 2003 по 2017 роки, - але реалізація її почалася лише з 2011 року. Вона має п’ять основних етапів, які передбачають будівництво п’яти будинків у місті. Виконання Програми дасть змогу забезпечити житлом 616 сімей, витративши на це 317,16 млн. грн. грн. В Чернівцях Програма виконується в один етап з 2013 по 2017 рік. Успішне виконання Програми на 2013 - 2017 роки дасть змогу забезпечити житлом 447 молодих сімей та одиноких молодих громадян, збудувати 28 тис. кв. метрів житла.

Запорізька міська рада планувала, з 2013 по 2016 роки, поліпшити житлові умови 200 молодим запорізьким сім’ям та одиноким молодим громадянам. Головним розпорядником і контролюючим органом згідно з Цільовою комплексною програмою забезпечення молоді міста житлом на 2013-2017 роки є Департамент освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міської ради. Пріоритет у виділенні пільгових кредитів надається людям, яким скоро виповнюється 36 років, учасникам бойових дій, багатодітним родинам, а також тим, хто має науковий ступінь. Але ще залишається багато сумнівів щодо роботи міської ради, оскільки наразі за чотири роки кредити одержали лише 13 осіб. Ця кількість становить лише 15% від запланованих результатів. Тобто, навіть зібравши увесь пакет документів, залишається невідомим, коли ви одержите пільговий кредит.

Примарна реклама

Ми не знайшли реклами цієї програми, тому звернулися до Запорізького регіонального управління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Спочатку нам не хотіли взагалі давати будь-яку інформацію у телефонному режимі, оскільки хотіли зустрітися особисто, але згодом прокоментували рекламні заходи щодо Програми: «Реклама распространяется сейчас в большинстве через друзей и знакомых, раньше были листовки, проводили собрания на заводах, в Центрах молодежи, в институтах, сейчас такого нет, делаем только по мере возможности. Деньги на финансирование программы (кредитирование молодежи) выделяет городской совет на сессии, а распорядителем этой суммы является Департамент молодежи и спорта», - пояснила заступник директора Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Марія Качур. Тобто, більша частина молоді не чула про пільгове кредитування. Ефективно було б поширювати інформацію у соцмережах.

Програма без обов’язків

Вибір кандидатів викликав ряд питань. Наприклад, серед тих, хто одержав пільгові кредити є люди, які не обділені грошима та обіймають доволі високі посади.

У відповіді на наш запит Департамент спорту, сім’ї та молоді Запорізької міської ради, надав результати реалізації програми. В ній був перелік з 13 осіб, які отримали житло в рамках існуючої програми за 2013-2016 рр.

Олексій Савицький, заступник директора Департаменту спорту, сім’ї та молоді, причиною низької реалізації називає відсутність достатнього фінансування: «Планировалось, что будет финансирование государственное, областное и городское. В 2013 году никто не выделял деньги на эту программу, потом начал город только выделять. Государство даёт на реализацию этой программы - ничего​».

Як наголосив запорізький юрист Михайло Шевченко, конкретного юридичного обов’язку щодо виконання програми нема: «Программа только показывает намерение покрыть часть процентов по кредитам для участников. В этой программе есть оговорка о том, что помощь в погашении кредитов оказывается, только если достаточное финансирование. Привлечь к ответственности или обязать через суд к выполнению невозможно. По крайней мере, это подтверждает Европейский суд по правам человека, который указал на то, что подобные программы не налагают обязанности на органы власти в предоставлении квартиры».

Кандидати на кредити: від шофера до чиновника

Звернувшись із запитом до департаменту, нам надали список осіб, які отримали житло згідно з цією програмою. Проте контактної інформації нам не надали, посилаючись на те, що це персональні данні, які вони не мають права поширювати. Пільговий кредит вдалося одержати і звичайному запорізькому шоферу, зарплатня якого близько 4 тисяч гривень, і начальнику відділу організації досудового розслідування ГУ ДФС у Запорізькій області, який заробляє майже 9 тисяч гривень на місяць.

З 13 осіб нам вдалося знайти контакти лише двох – Бережного Іллі Володимировича та Доненко Василя Івановича. Тільки їх контакти ми змогли відшукати через пошукові сервіси.

Так, слідчий Ілля Володимирович Бережний зацікавив не тільки своєю посадою, а й майном, яким володіє його сім’я. У власності дружини Бережного, за даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, наявні ДВІ земельні ділянки у селі Розумівка загальною площею 1 200 м2.

Разом вони володіють квартирою розміром 67 м2. Сам Ілля Володимирович має у власності земельну ділянку площею 600 м2 у селі Розумівка.

За декларацією Бережного за 2015 року розмір кредиту складає 986 772 гривень. А у фінансовому звіті за наступний рік бачимо, що він сплатив частку кредиту сумою 296 тисяч гривень, при зарплатні в 103 тисячі на рік.

Бережний розпочав розмову з нами із запитання: «А ви що, маєте скарги на цю програму? Чому ви зацікавилися цим питанням?». Він не надав ніякої інформації щодо того,коли він став у чергу на отримання пільгового кредиту, які складнощі були у процесі оформлення.

Інший випадок – доктор технічних наук та професор ЗНТУ Василь Доненко, який також був стипендіатом Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених. У формуванні рейтингу за цією програмою пріоритетними є досягнення у науковій сфері, тому він мав додаткову перевагу. Василь Іванович також не охоче пішов на контакт. Він підтвердив одержання кредиту, однак, наголосив, що деталі розкаже лише, якщо одержить запит. На нього, до речі, Доненко не відповів. У мережі є інформація, що він одружений з 2003 року та виховує 4 дітей. Але можна знайти цікаву деталь у його біографії – у 2015 році він балотувався до Запорізької міської ради від партії «Самопоміч» та наразі є іще й помічником-консультантом депутата обласної ради Ірини Максимової від «Самопомочі». Допомога здійснюється на громадських засадах, така особа може бути присутньою у міськраді під час засідань, отримувати кореспонденцію, що прийшла на ім'я депутата, допомагати в організації зустрічей з виборцями тощо.

Серед тих, хто отримав кредити також командир відділення 7-ДПРЧ ГУ ДСНС України у Запорізькій області, кандидат історичних наук, донька ветерана війни в Афганістані.

Одержання кредиту: тонкощі та вимоги

Якщо ж молодь планує подати заявку на цю Програм, то нагадаємо, що необхідно буде надати такі документи:

  • заяву про надання кредиту;

  • довідку про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують необхідність поліпшення житлових умов для кандидатів, які постійно проживають на селі;

  • довідку про склад сім'ї;

  • копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані;

  • копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

  • документи, необхідні для визначення платоспроможності кандидата (довідка з місця роботи дорослих членів його сім'ї, у разі потреби - договір поруки, інші документи, що підтверджують його доходи):

  • звіт про незалежну оцінку об'єкта купівлі-продажу;

  • документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами;

  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

Як зазначив заступник директора Департаменту спорту, сім’ї та молоді Олексій Савицький, розмір кредиту на будівництво (реконструкцію) житла визначається Запорізьким регіональним управління Фонду, виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. метрів на сім'ю (далі - нормативна площа), вартості будівництва (реконструкції) житла за цінами, що діють на час укладення кредитного договору, та витрат на страхування в період будівництва (реконструкції) житла без урахування першого внеску позичальника.

Якщо говорити про відсоткову ставку, то відповідно до програми вона буде становити:

  • 3%, якщо позичальник не має дітей

  • звільняється від сплати відсотків позичальник, що має одну дитину,

  • за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов'язань за кредитом – якщо у родині 2 дітей;

  • за рахунок бюджетних коштів погашається 50 відсотків суми зобов'язань за кредитом – родина позичальника має 3 і більше дітей.

На сайті Фонду прописано, що оплата кредиту проводиться в установі «Укргазбанк», який призначив Кабінет Міністрів України.

Майже виконана програма

Не дивлячись на незадовільні результати виконання Програми, у 2016 році затвердили новий проект із забезпечення молоді міста житлом на 2017-2021 роки. Згідно з яким планується поліпшити житлові умови 2 553 молодих запорізьких сімей та одиноких молодих громадян. Олексій Савицький переконує: «В этом году мы выдадим 12-13 квартир», але не дивлячись на це, на думку заступника директора і в ній є недоліки: «Программа неплохая, но не до конца проработанный механизм. Схема правильная, но есть много нюансов».

Як Запорізька міська рада збирається перевиконати попередній план в 10 разів невідомо, але зрозуміло, що ця Програма наразі недостатньо ефективна через брак фінансування та неоднозначне призначення кандидатів для отримання кредитів.



 ПОСЛЕДНИЕ ПОСТЫ: 
 СЛЕДИТЕ ЗА НАМИ: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
bottom of page