top of page

Неочікувані знахідки, літературні здобутки та велика втрата: що ще приніс цей тиждень?

З 16 по 20 жовтня світ почув про різноманітні події зі сфери культури, зокрема увага була сфокусована на таких країнах як Британія, США, Франція та Ліван. Які теми були провідними та про що повідомляли українські та закордонні інформагентства, далі у огляді.


ВВС повідомило 16 жовтня, що «Ілюстрацію до комікса про Астерікса продали за 1,4 млн євро». Це була оригінальна ілюстрація до обкладинки ранніх коміксів про Астерікса. Також рекордна сума у сім разів перевищила початкову ціну. У замітці зазначається, що малюнок для коміксу 1964 року "Астерікс та бенкет" був підписаний творцями серії Альбертом Удерзо та Рене Госсіні. Наводиться інформація, що з часу виходу серії продали сотні мільйонів коміксів про Астерікса.


17 жовтня на сайті The Independent з’явилася інформація, що з життя пішов британський актор Рой Дотріс, відомий ролями у фільмі "Амадей" та серіалі "Гра престолів". Автори згадали його найвизначніші досягнення, зокрема премію Тоні кращому актору у 2000 році, а також ролі у різноманітних науково-популярних серіалах та картинах ("Космос: 1999 р." та зіграв "Ангела" у "Баффі переможниця вампірів").


Також інформагентства не змогли оминути увагою таку подію як Букерівська премія. УНІАН повідомив 18 жовтня, що перемогу у цьому конкурсі здобув американський письменник Джордж Сондерс. У замітці мова йде про історичний роман «Лінкольн в Бардо». За нього письменник отримає 50 тисяч фунтів стерлінгів. Частина премії також призначається перекладачеві роману. «Лінкольн в Бардо» став першим довгим романом Сондерса, який раніше був відомий своїми короткими розповідями. У матеріалі також подається цікавий факт про те, що автор перед написанням роман 20 років «носив роман у серці». Якщо ж коротко охарактеризувати про що цей твір, то дія роману відбувається в 1862 році і розповідає про важкі переживання 16-го президента США Абрахама Лінкольна, який втратив свого 11-річного сина Віллі. Також, на основі проаналізованої інформації про переможців усіх років, у матеріалі зазначаться, що Сандерс — другий американець, який отримав Букерівську премію. До 2013 року нагороду могли отримувати тільки автори з Об'єднаного королівства і країн Співдружності націй.


Варто згадати, що на цьому тижні можна було побачити і новини, пов’язані із кримінальними діями у сфері мистецтва. 19 жовтня за повідомленням ВВС Україна зниклу "картину Далі" знайшли у Лівані. Полотно, відоме як "Портрет місіс Рівз", намагалися продати четверо осіб. За даними ресурсу підозрюваних заарештували. Також, мова йде про те, що портрет могли викрасти з приватної колекції в одній з сусідніх з Ліваном країн. Таку інформацію подає поліція. Історик культури Лоуренс Сафір коментуючи цю подію, сказала, що подібні нариси, які приписують Сальвадору Далі, зазвичай продаються "за кілька тисяч доларів, адже їх не вважають серйозними картинами". Проте, у статті зазначається, що поки що нема даних щодо оригінальності картини.


20 жовтня всесвітньовідоме інформагентство Рейтерс опублікувало новину із назвою «Франція серйозно стурбована темою сексуальних домагань після скандалу з Вайнштейном: міністр». Журналісти Артур Коннан, Інгрід Меландер аналізуючи заяви міністра з питань гендерної рівності Марлен Шіапи, виокремили таку головну думку: скандал Харві Вайнштейна змушує переосмислити ставлення до сексуальних домагань у Франції, країні, яка вважається місцем спокуси та романтики. Вона зазначила, що це неприпустимо як у світі кіно, так і у повсякденному житті. Також автори згадують про непристойну поведінку колишнього міністра фінансів Франції, Домініка Стросс-Кана та Депутат річної партії "Макрон" Крістофа Аренда. Акож наводиться інформація із дослідження соцмереж з цієї теми. Більше 300 000 облікових записів про сексуальні домагання та зловживання були опубліковані під французьким хештегом #balancetonporc чи #squealonyourpig. Наприкінці матеріалу журналісти зазначають, що Шіапа буде приймати кроки для боротьби з сексуальними домаганнями на вулицях, а також для продовження строку покарання за зґвалтування неповнолітніх.


У період з 16 по 20 жовтня українські та зарубіжні інформагентства активно поширювали інформацію,яка стосувалася мистецтва і криміналу, сексуальних домагань у світі кіно, літературних нагород, мистецтва створення ілюстрацій та смерті видатного актора. Найгарячіші дискусії у мережі викликали новини про знахідку картини Далі та скандал у світі кіно пов'язаний з ім’ям Вайнштейна, на який зреагували й інші країни світу.


 ПОСЛЕДНИЕ ПОСТЫ: 
 СЛЕДИТЕ ЗА НАМИ: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
bottom of page